Meat Production and Consumption as Harmful to the Environment, Human Rights and Animal Rights: Prospects for an Effective Human Right to Adequate Food

Main Article Content

Bianca Pazzini
Raquel Fabiana Lopes Sparemberger

Abstract

Objective this article presents the problems relating to the need to calculate the effects of meat production and consumption (and diametrically, other animal products), under the aegis of the human right to adequate food and ensuring food and nutrition security. As methodology, we opted for the hypothetical-deductive method, with essentially bibliographical research. It is noticed, in this context, that the production and consumption of animal meat for human beings show up damaging the implementation of those rights and guarantee, by their very high economic and environmental costs. It is urgent to build a new way of thinking about food, in order to make it more integrated with human rights, animal rights and the environment.

Article Details

Section
Articles
Author Biographies

Bianca Pazzini, FURG - Universidade Federal do Rio Grande

Professora Substituta da Universidade Federal do Rio Grande (FURG). Mestranda em Direito e Justiça Social pela Universidade Federal do Rio Grande (FURG). Graduação em Direito pela Universidade Católica de Pelotas (UCPEL). Bolsista CAPES de Pesquisa. Advogada.

Raquel Fabiana Lopes Sparemberger, FURG - Universidade Federal do Rio Grande

Pós-doutora em Direito pela Universidade Federal de Santa Catarina (UFSC). Doutora em Direito pela Universidade Federal do Paraná (UFPR). Mestre em Direito pela UFPR. Graduação em Direito pela Universidade Regional do Noroeste do Estado do Rio Grande do Sul (UNIJUÃ). Professora adjunta da Universidade Federal do Rio Grande (FURG), professora do Programa de Mestrado em Direito da FURG. Professora responsável pelo Grupo de Estudos da FURG sobre o Constitucionalismo Latino-Americano. Advogada. Membro da Comissão de avaliação dos cursos de Mestrado e Doutorado em Direito da Capes (2014).